OrvosCoaching

Érzelmek.
„Csak” érzelmek. Azt te csak úgy érzed! Igen, a jelen helyzetben nincs „reális”, „objektív” alapja!
Az eszemmel tudom, és mégis. Uralkodom magamon, de akkor is remegni kezdek, izzadok, összeszorul a torkom, a szívem majd kiugrik. A testem úgy viselkedik, mintha éppen most állna velem szemben egy oroszlán, pedig csak ………!

Már sokszor megmagyaráztam magamnak, hogy fölösleges félni, nincs ebben semmi fenyegető, látható, hogy másokat nem zavar! Mégis marad a nyugtalanság, feszültség, félelem – nagyon is valóságosan!

 

Milyen könnyen mondjuk, hogy az érzelem „csak” érzelem? Nincs „reális” alapja, vagy csak nem ismerjük ezt az alapot? Elfogadjuk a „mindennapi” félelmeket, mint valami sorscsapást, sokan gyengének, kisebbrendűnek érzik magukat ilyenek miatt. Keresünk magyarázatokat ilyen olyan múltbéli eseményekben, de ettől még nem szűnnek meg ezek a zavaró érzések. Miért nem? Mert ezek eredetét az agyunk működésében, az érzelmi agyban találhatjuk meg.
Ha a természetes álom folyamat során nem sikerül feldolgozni bizonyos negatív érzelmi hatásokat: félelmet, haragot, szomorúságot, gyűlöletet, szégyent, vagy bizonyos testünket ért stressz hatásokat, akkor tüskeként maradnak bennünk. Ezek az érzések feltámadhatnak akkor is, ha a jelenben a helyzet csak részletében hasonlít az eredetihez.
Sok emberrel ez történik pl. vizsga-helyzetben, vagy ha szerepelnie kell, ha be kell szállni a liftbe, vagy magasról kellene lenéznie – és még sorolhatnám sokáig.
A wingwave módszerrel képesek vagyunk arra, hogy megtaláljuk az ilyen zavaró érzelmek alapját, származzon az akár egészen korai életkorból, vagy pl. a születést kísérő hatásokból. Az érzelmek azonosítása után pedig nagyon gyorsan feloldjuk azokat, megszüntetve ezzel a nyugtalanság, félelem valódi okát. A stressz-tüskék kihúzása után már nem látunk oroszlánt ott, ahol csak egy

egér szaladgál!

egr

Copyright 2010 Orvoscoaching Powered by ICD 2000