OrvosCoaching

Izgalmas, új kutatási eredmények sora jelenik meg az ember lelki működésének a szervezetre gyakorolt hatásairól. Mindez azt bizonyítja, hogy nem mese a gondolkodásmód szerepe, és van lehetőségünk változtatni!


A meditáció tudományos vizsgálata során kiderült: a meditációnak a sejtek öregedését gátló hatása is van! A vérmintákból kimutatták, hogy a fehérvérsejtekben olyan változás történt, amely elősegíti azt, hogy tovább életben maradjanak. Azt figyelték meg, hogy a sejtekben megnőtt az úgynevezett telomeráz aktivitásának szintje (aktívabb lett az enzimet kódoló gén működése). A telomeráz enzim működésének lényege, hogy lassítja a sejtek genetikai anyagának a pusztulását, mert "újragyártja" a kromoszómák végein lévő és állandóan kopó "védősapkákat", az úgynevezett telomérákat.

A Psychological Science című szaklapban megjelent eredmények szerint az intenzív meditációt végzőknél javult a vizuális észlelőképesség, egy-egy feladat megoldása közben éberebbek voltak, jobban tudtak összpontosítani, így jobb eredményeket is értek el (a kontroll csoporthoz képest). Ez a felfokozott éberség a meditációs tréning után még öt hónapig megmaradt.

A vizsgálatokba 60 gyakorlott, 21-70 év közötti meditátort vontak be, három hónapra. Harminc személy intenzív meditációs gyakorlatokon vett részt (körülbelül napi hat órában), a gyakorlatokra váró másik harminc fő kontrollként szolgált. Mind a hatvan főnél pszichológiai vizsgálatokat végeztek a vizsgálat elején, közepén és végén, és vért vettek tőlük.

A telomerákkal kapcsolatos kutatásokért ítélték oda 2009-ben az orvosi-élettani Nobel-díjat (az Origó erről szóló összeállításában részletesebben is olvashat a témáról). A díjazottak egyike, Elizabeth H. Blackburn (University of California San Francisco) ott van a mostani eredményről szóló cikk szerzői között, amelynek kivonata a Psychoneuroendocrinology honlapján érhető el, itt.

A kutatók véleménye szerint arról van szó, hogy a meditáció miatt kialakuló pozitív érzelmi, pszichológiai változások hatására módosul a telomeráz enzim szintje.

Az eredmény a lelki folyamatok testre gyakorolt hatásának megértésében segít bennünket. Arról már sokat tudunk, hogy a negatív stressz számos betegség kialakulásában szerephez jut. Az is kiderült már, hogy a hosszú időn át tartó stressz hatására csökken a telomeráz enzim aktivitása, emiatt a sejtek gyorsabban elöregszenek és elpusztulnak.

A pozitív gondolkodás segíthet a megküzdésben. A meditáció csökkenti a szorongást, aggódást, és elősegíti a jó közérzet kialakulását. A csökkenő stressz vezethet a sejtszintű változásokhoz. A hosszabb életidejű immunsejtek aktívabb immunműködést tesznek lehetővé, az aktívabb immunrendszer pedig hatékonyabban képes harcolni a betegségek ellen.

Az utóbbi években kiderült, hogy a környezeti hatások szerepe egy-egy tulajdonság, állapot, betegség kialakulásában legalább annyira fontos, mint a géneké. A meditációval kapcsolatos új eredmények szerint ez a kapcsolat olyan erős, hogy a környezeti tényezők visszahathatnak a genetikai állomány működésére is. (Pl. komplex életmódváltozás befolyásolja a telomeráz aktivitást, aminek pozitív hatása van daganatos és szívbetegségekre is).

Copyright 2010 Orvoscoaching Powered by ICD 2000