OrvosCoaching
 
Legutóbb a balesetek után kialakuló tartós zavarokról, panaszokról írtam.
Ám nem csak az lehet trauma. Hirtelen rosszullét, vagy váratlan esemény amely megrendíti a biztonságérzetünket szintén igy hathat. Ilyen eset például, ha a vízben hirtelen elmerülünk, elborít, felborít egy hullám, elveszítjük a tájékozódó képességünket, még akkor is, ha ez nem jár fuldoklással, de méginkább ha fuldoklunk is, amíg kimentenek, vagy megtaláljuk a talajt. Ilyen eset a karambol is. Azt hisszük, hogy amikor nem sérülünk meg, mások sem, akkor minden rendben, megúsztuk. Mégis elveszítjük az irányitás lehetőségét, az egyensúlyunkat. Ilyenkor tartós félelem maradhat bennünk a víztől, a vezetéstől, vagy bizonyos helyzetektől. Volt kliensem, aki a kutyáktól félt, de nem ő sérült meg, hanem a nagymamája kezét marta meg a kutya és ő jelen volt. A ilyen események is nyomot hagyhatnak egy életen át. Hogy újra jól érezzük magunkat a vízben, autóban, és ne rettegjünk bizonyos állatokotól segíthet a wingwave módszer!
emot4Traumáink 1.
Úgy általában tudjuk mi az. Értjük, hogy a baleset, amikor megsérülünk trauma. Még a kórházi osztályt is traumatologiának hívják.  Ilyenkor azt gonodljuk, ha túléltük, összeforrt a csont - akkor meggyógyult. Meggyógyultunk?

Párkapcsolat. Sokszor érthetetlenül nehéz. Higgadtan beszélgetni kezdünk és hirtelen elönt az ingerültség. Piszlicsáré ügyek veszekedéssé fajulnak. Miért, miért? Már százszor megfogadtuk, hogy nem - és mégis. Milyen ördög bújt belé, milyen ördög bújt belém?
Nem ördögök - zavaró érzelmek a mélyből! Gyerekkorból, vagy családi örökségként felhorgadó indulatok, melyeket az eszünkkel nem tudunk megszüntetni, mert nem onnan származnak, hanem mélyből, az idegrendszerünkből. Ezeket az érzéseket belelátjuk, beleérezzük a helyzetbe, a másik emberbe, mintha egy vörös, torzító szemüveg lenne a szemünkön, a lelkünkön.
Ezek a zavaró érzések feltárhatók a wingwave coaching során, feloldhatók és így megszűnnek a hirtelen indulatok, békéssé válhat az együttlét, megbeszéléssé szelídül a veszekedés.
. shutterstock 126629633

Az agykutatás újabb eredményei megmutatták, hogy a mese nem egészen mese. Ha megszúr bennünket egy „tüske”, melynek testi, vagy lelki fájdalmát nem tudjuk feldolgozni, akkor ott marad a mélyben. Érzelmi agyunk őrzi - bár sokszor nem tudunk róla -, és hat ránk. Zavarja a mindennapjainkat különböző félelmek, nyugtalanság, gátlások, ingerültség, idegesség, gyakran testi tünetek formájában. Hogyan történhet ez?

A túlzott magzati stresszhatás felnőttkori hangulatzavarokat okozhat
2013. április 24. 08:31
Nyomtatás  

Amennyiben a magzatot túlságosan nagy stresszhormon-expozíció éri, úgy felnőttkorban nagyobb a hangulatzavarok esélye. Egy brit idegtudományi kongresszuson most nyilvánosságra hozták az összefüggés lehetséges mechanizmusát is.

Jól ismert tény, hogy egy sor felnőttkori betegség mögött magzati programozottság áll, azaz a méhen belüli életben érvényesülő környezeti hatások az élet későbbi szakaszában is hosszú távra meghatározzák bizonyos betegségek kialakulásának esélyét, illetve az egészségi állapotot. Ahogyan Megan Holmes neuroendokrinológus professzor, a University of Edinburgh/British Heart Foundation Centre for Cardiovascular Science szakembere fogalmazott a BNA2013 elnevezésű londoni rendezvény kapcsán: „Kutatásunk eredményeként azonosítottuk a 11béta-HSD2 enzimet, mely feltételezéseink szerint alapvető szerepet játszik a fötális programozásban. Ennek a folyamatnak a kulcseleme lehet a kortizol hormon, mely megszabja bizonyos betegségek későbbi kockázatát. A kortizol lassítja a növekedést és beavatkozik a szöveti fejlődés időbeli lefolyásába, emellett tartós hatást gyakorol a génexpresszióra.”

Az értelmező kéziszótár szerint:
Kobold
: csintalan törpének képzelt szellem, manó
Démon: ártó, rossz szellem, pusztító indulat, gonosz szenvedély

Mesékben, mondákban gyakran találkozhatunk velük, megbabonázzák, elvarázsolják az embert.

Érzelmek.
„Csak” érzelmek. Azt te csak úgy érzed! Igen, a jelen helyzetben nincs „reális”, „objektív” alapja!
Az eszemmel tudom, és mégis. Uralkodom magamon, de akkor is remegni kezdek, izzadok, összeszorul a torkom, a szívem majd kiugrik. A testem úgy viselkedik, mintha éppen most állna velem szemben egy oroszlán, pedig csak ………!

Izgalmas, új kutatási eredmények sora jelenik meg az ember lelki működésének a szervezetre gyakorolt hatásairól. Mindez azt bizonyítja, hogy nem mese a gondolkodásmód szerepe, és van lehetőségünk változtatni!


A meditáció tudományos vizsgálata során kiderült: a meditációnak a sejtek öregedését gátló hatása is van! A vérmintákból kimutatták, hogy a fehérvérsejtekben olyan változás történt, amely elősegíti azt, hogy tovább életben maradjanak. Azt figyelték meg, hogy a sejtekben megnőtt az úgynevezett telomeráz aktivitásának szintje (aktívabb lett az enzimet kódoló gén működése). A telomeráz enzim működésének lényege, hogy lassítja a sejtek genetikai anyagának a pusztulását, mert "újragyártja" a kromoszómák végein lévő és állandóan kopó "védősapkákat", az úgynevezett telomérákat.

Nagy és kis regények, kedvelt film sorozatok.

Örömök, és nehézségek, sikerek és kudarcok.

Szereplők, akik tipikus figurák és mégis különbözőek.

Sokféle apa, anya, testvér és rokon. Hatások és kölcsönhatások.


Mindenkinek van saját családregénye, ha szereti, ha nem.

Mi a wingwave coaching?

(Rövid összefoglaló)

Az eljárás alapja az agyunknak az a mechanizmusa amely a negatív élményeket tudat alatt tárolja és hasonló helyzet észlelése esetén azonnal vészjelzést ad, mindezt anélkül, hogy id?igényes módon riasztaná tudatunkat. Ez a mechanizmus gyakran megvédi az embert, illetve támogatja az életben maradását. (Veszélyhelyzetben így villámgyorsan vagyunk képesek reagálni.)

Legutóbb feltettem a kérdést egy társaságban hogy ki ismer olyan embert a környezetében, akinek életét zavarja valamilyen kisebb-nagyobb félelem.
Íme a válaszok egy része:

Haiman Éva/Weborvos

Az utóbbi években egyre többen veszik igénybe egészség- és életvezetési kérdésekben gyakorlott külső támogató, coach segítségét. A közeljövőben pedig Magyarországon is elindul egy ilyen jellegű szakemberképzés, ahol az egészség megőrzéséhez és a gyógyító munka támogatásához akár orvosok, egészségügyi dolgozók is elsajátíthatják a coaching technikákat.
Dr Pusztai Erzsébet egészségpolitikust, a Dr. Bodó Tréning és Tanácsadó Kft. keretében induló egészség- és életvezetési coach képzés egyik vezetőjét kérdeztük arról, mit is adhat ez a tanfolyam az egészségügyben dolgozóknak.

A legtöbb munkahelyi megbetegedés egyetlen forrásból fakad: a stresszből. Nem véletlen, hogy a stresszt a 21. századi „fekete halálnak” is nevezik.
A munkahelyi megbetegedések legfőbb kiváltó oka a stressz, a 21. századi „fekete halál” – olvasható egy friss jelentésben, melyet internetes oldalán a brit Mail Online is közölt. Az eddig is köztudott volt, hogy a stressz számos egyészségügyi problémát idézhet elő, például

Corporate - Profiler.de
Innováció és kommunikáció

Gyors coaching wingwawe-vel a Höhenblick nevü belgyógyászati és orthopédiai rehabilitációs klinikán Baden-Badenben:

Rövid értékelés
A paciens
•    alvása meglepően gyorsan megjavul
•    személyiségének erősségei újra aktiválódnak és stabilizálódnak
•    önállósága megnövekszik
•    megoldásokat fedez fel, kiegyensúlyozottsága és világos meglátása keletkezik
•    megkönnyebbülése és megváltozása azonnal érzékelhető
•    újabb személyiség-jegyeket fedez fel
•    krízisekkel szembeni tűrőképessége megnövekszik.
•    Az eljárás könnyen alkalmazható.

Az álmok egyfajta éjszakai gyógymódot jelentenek a stresszre, állapították meg a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói, akik felfedezték, hogy az álmodás során stressz kémiánk leáll és miközben agyunk újra feldolgozza az érzelmeket, elveszti a bonyolult emlékek fájdalmas élét.

A felfedezés elsőként enged betekintést az alvási időnk megközelítőleg 20 százalékát kitevő gyors szemmozgás (REM) alvás érzelmi funkcióiba.

Wingwave-coaching a nagy fellépés előtt

Cora Besser-Siegmund és Harry Siegmund

Az elmúlt években a wingwave-coaching hatékony módszerként írta be magát a történelembe a vizsgák, prezentációk, versenyek előtti érzelem-menedzsment területén. A szerzők ebben a cikkben az eszköz alapjait és hatásait foglalták össze.

Mi a közös egy világbajnokságban, egy személyes interjúban és egy szerelmi vallomásban? Vannak olyan pillanatok egy ember életében, amely percek vagy akár másodpercek alatt győzelmet vagy bukást hozhatnak, és minőségi hatást gyakorolnak életünk további részére. Ezek a pillanatok egyre gyakrabban meghatározóak a mai modern ember életében: Az előző évszázadban, ha valaki tanulmányai sikeres befejeztével munkát vállalt, akkor akár évtizedeken keresztül egy munkahelyen dolgozhatott, míg manapság sok tapasztalt szakember még a meglévő pozíciójának megtartásáért is folyamatosan harcol, és ebben a küzdelemben folyamatos teljesítmény-nyomás alatt áll. Az ismétlődő „vizsgahelyzeteket” sokan stresszként élik meg, vagy akár perspektíváik és életminőségük romlásának veszélyeként.

[origo]| 2011. 01. 25., 8:23|

Egy nyolchetes "tudatosságfejlesztő" meditáció mérhető változásokat eredményezhet az agy emlékekkel, önképpel, empátiával és stresszel kapcsolatos agyterületein - derült ki a meditáció agyi hatásait vizsgáló első átfogó vizsgálatból.
Bár a legtöbb ember a meditáció szó hallatán elcsendesedésre, fizikai relaxációra asszociál, a rendszeresen meditálók régóta beszámolnak a befelé fordulás kognitív és pszichés előnyeiről. Ráadásul egy reggeli meditáció pozitív hatása rendszerint egész nap kitart" - áll az amerikai Massachusettsi Általános Kórház pszichiátereinek a kutatásról kiadott sajtóközleményében.

Tarcza Orsolya / Aszklépiosz-fórum

Az üzleti életben hazánkban is egyre ismertebb és elfogadottabb a coaching, amely  személyes, vagy csoport  támogatást jelent a munkahelyen, vagy az élet különböző területein a nehézségek leküzdésére. A coach nem konkrét megoldásokat kínál, inkább vezeti kliensét, hogy felismerje az önmaga által állított akadályokat, hogy rátaláljon az adott élethelyzetben legmegfelelőbb stratégiára. De hogyan alkalmazható a coaching és van-e jelentősége az egészségügyi intézményekben? Erről kérdeztük Pusztai Erzsébet egészségpolitikust.

Hol vannak a kész válaszok, ha azokat a DNS és a gének szintjén nem találjuk meg?
Komornik Vera/Weborvos

Azonnal használatba vehető felismeréseket vártak a tudósok és a gyógyítás hétköznapi terepén dolgozók az emberi genetikai állomány feltérképezésétől, ám – ahogyan a tudományban lenni szokott –újabb kérdések garmadáját és persze, korábban eretneknek gondolt válaszokat is találtak. Olyan tényeket, melyek alapvetően megváltoztathatják nem csak az orvosi gondolkodást, szemléletet, de néhány év-évtized múlva akár a napi praxist is.

Győrffy Zsuzsa–Ádám Szilvia
Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet

Az orvosok megbetegedési és halálozási mutatóinak sajátos alakulása századunk második felétől világszerte felkeltette az egészségszociológiai kutatásokat végzők figyelmét. Teljes orvostársadalomra vonatkozó vizsgálatok nem készültek, de a részeredmények igen figyelemfelkeltők. A vizsgálatok ugyanis szinte minden országban azonos eredményt mutattak: a negyven év alatti orvosok halandósága alacsonyabb a lakosságénál, negyven év felett azonban felülmúlja a lakosság halálozási mutatóit (Molnár–Mezey 1991). A mortalitási mutatók között is kiugróan magas értékeket mutatnak a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az öngyilkosság. Az orvosnők mortalitása ugyanakkor valamivel még a férfi átlagot is meghaladja, s ezt a helyzetet feltehetően a hivatás és a családi szerep összeegyeztethetőségének élesebb konfliktushelyzete hívja elő.

Az orvosok egészségi állapotára vonatkozó legutolsó magyarországi adatgyűjtés Dr. Molnár László professzor vezetésével történt.

Copyright 2010 Orvoscoaching Powered by ICD 2000