OrvosCoaching

A gyermekkori traumák nem múlnak el akkor sem, ha nem tudunk róla. Az érzelmi emlékezet, a testi érzetek bennünk maradnak.

Negyvenes nővel dolgozunk hoszabb ideje, sok egyéb problémán túl vagyunk már. Gyomrában érzett szorongása megszűnt, félelmein is túl vagyunk. Most előkerült az , hogy jógázás közben nem tud elvégezni bizonyos mozdulatokat, mert úgy érzi akkor nem kap levegőt. Hirtelen sóhajtania kell. Ez az érzés végigkísérte az életét, sportolását is befolyásolta. Oktatója felhívta a figyelmét, hogy rosszul lélegzik. Nem is tud igazán mélyen levegőt venni.

Megkeressük a testi érzetek alapját. Először három éves korában találjuk meg a légúti hurut, krupp kialakulása miatti kórházi kezelést, ahol anyjának ott kellett hagynia, ráadásul lefogták, mert tiltakozott az infúzió ellen. Oldjuk a kétségbeesett, magára hagyott gyerek testi lelki érzéseit. Ezután fél és egy éves kora közé érkezünk. Itt súlyos trauma testi érzeteit, és érzelmeit találjuk: fuldoklás, pánik, halálfélelelm és még sorolhatnám. Édesanyja mesélt valamit arról, hogy egyszer, amikor bement a szobába, a gyerek már kék volt és fuldoklott. A megtalált érzések alapján lehet, hogy refluxa és súlyosabb félrenyelése lehetett.

Nagyon erőteljes érzelmek hullámoztak át rajra, majd óriási megkönnyebbülést érzett. Negyven év után sikerült feloldani a súlyos trauma hatásait. 

Vajon hányan szenvednek különbözö félelmektől és nyomasztó testi érzetektől az ilyen kora gyerekkori események miatt? 

Örökségeink

Egyre több tudományos kutatás világír rá, hogy nem "üres lappal" jövünk a világra. A születésünk, a magzati élet néha drámai eseményei hatnak az idegrendszerünkre és kmolyan befolyásolják az önmagunkról alkotott képet és a külvilághoz való viszonyunkat. Az elődeink által átélt súlyos traumák nem tűnnek el, gyakran örököljük azkat. 

Állatkísérletek során már bizoyították, hogy az élet során átélt hatások örökölhetők. Vizsgálatokkal azt is megállapították, hogy a holokauszt túlélők utódainak fokozott a stressz-érzékenysége és ez az agy felépítésében is kimutatható.  A wingwave módszerrel azt találom, hogy számtalan a jelenben érzett feszültség, gátlás, szorongás eredete az elődeink sorsában van. Például sok fiatal nő alhasi, nőgyógyászati panaszai és szexuális zavarai érkeznek a múltból - a megerőszakolt déd, vagy nagymamától. Olyan ez, mintha az agyunk központi irányító, egyben érzelmi szoftverébe bekerülnének az ősök által átélt traumák, mint zavaró programok. A dráma a múltban történt, de hatása a jelenben is megnyilvánul éppen ezért olyan érthetetlen általában. Serencsére ez a módszer alkalmas arra, hogy lépésről lépésre törtöljük ezeket a zavaró programokat.

„Tavaly augusztusban kezdődött és hónapokig nem tudtam, hogy mi ez. Először csak furcsa, szédelgős érzés volt, amit a kialvatlanságra fogtam. Aztán októberben le kellett állnom az autóval az út mentén, mert azt éreztem, hogy a vízszintes horizont nem vízszintes és nem találom a balanszot a fejemben..."

A teljes cikk a hetkoznapiarcok.hu-n

eset-szedulesTesti tünetek: Lehet ez váratlan rosszullét - szívdobogás-érzés, légszomj, verítékezés. Lehet tartósan fennálló panasz - nyelési zavar, szédülés, furcsa testi érzetek, gombóc a torokban, nyomás a mellkasban, fej és végtag  fájdalmak, alvászavar.

Ha a részletes kivizsgálás semilyen  elváltozást nem mutat, akkor marad, a gyakran hatástalan tüneti kezelés és a gyanakvó tekintetek - igaz-e amit érzel? Csak ideges panaszaid vannak!

Jótanácsok: ne idegeskedj, ne törődj vele, foglalkozz mással, keruld a stresszt és hasonlók, melyeket még senkinek nem sikerült megtartani. Ha jön az érzés, akkor jön. nagyon is valóságosan.

Miért történik ez az emberrel? Az érzelmi agyban rögzült testi, lelki stressz hatások állítják elő ezeket a tüneteket. Ezt nem lehet tudatosan irányítani - az idegrendszerünkben van. 

Megszabadulhatunk tőle, ha a rögzült hatásokat feloldjuk.

Ennek gyors és nagyon hatékony módja a wingwave coaching!

eset-kislany2

Az embereket érő legsúlyosabb traumák közé tartozik a nemi erőszak! Az, hogy megfosztják az önmaga fölötti rendelkezéstől, az, hogy tárgyként kezelik a testét, hogy akarata ellenére belé hatolnak, súlyos testi, lelki stresszt jelent, ami segítség nélkül feldolgozhatatlan. Végig kíséri az áldozat életét, nagyon sok szenvedést okozva. Aki ezt kisebbíti, az érezze át, hogy mi történne, ha vele tennék ezt. Ritkábban, de férfiakkal is megtörténik! Ez olyan súlyos bántalmazás, hogy még a következő generációk is őrzik érzelmi hatásait. Gyakran megtalálom fiatal lányok gátlásai, szorongásai hátterében a második világháborúban a katonák által elkövetett erőszak érzelmi következményeit!

Csütörtökön megyek Önhöz, de nem tudok addig várni a jó hírekkel! ;o)
Csoda de minden vizsgám sikerült!
Át tudtam lépni az árnyékomon, és legyőzni a félelmem. A nagy mumus Vállalati Pénzügyek vizsgám elsőre 4-es lett!
 
A vakrandira is elmentem, ahol jól éreztem magam, nem volt feszélyezett. Persze az úriember nem váltott ki belőlem érdeklődést.

Abban viszont megerősített, tudom hogy milyen párt tudnék elképzelni magamnak.
 
Üdvözlettel,
Anna

eset-nemkapoktobbet38 éves, enyhén telt, vonzó nő. Már minden módszert kipróbált, de nem sikerült. Nem sikerült megszabadulnia attól, hogy egyen, főként édességeket - péksüteményt, süteményeket. Amikor rájön, kényszerítő érzés. Eszével tudja, hogy nem kellene - már szénhidrát intoleranciája is van.

Nyugtalanságot, feszültséget érez ilyenkor és sürgető érzést, hogy ennie kell. Sürgető, annak ellenére, hogy ilyenkor gyakran nem is éhes.

eset-panikIbolya 21 éves.

12 éves volt, amikor először tört rá a pánik. Hasa nagyon fájt, halálfélelme volt, nem mert elmenni otthonról. (Szülei akkor váltak.)

Másfél éve éjszaka gyakran felébred, erős szívverése van, verejtékezik, fél. Az utóbbi fél évben állandóan fél, szorong - fél attól hogy újra rosszul lesz.

eset-repulunkRetteg, már hónapokkal a tervezett repülőút előtt.  Pedig nincs rossz tapasztalata, többször utazott már, nem történt semmi különös, mégis. Nincs rá magyarázat, csak az érzés van. Összeszoruló gyomor, kiszáradó száj, remegés ...

eset-szedulesKét éve már, hogy kezdődött. Éjszaka arra ébredt, hogy szédül. Felkelt, alig tudott kibotorkálni a mosdóba. Ez több alkalommal előfordult. Részletes kivizsgálás történt. Nem találtak semmilyen magyarázatot. Azt mondták, hogy biztosan stresszhatás okozta, ne idegeskedjen.

 Keresni kezdünk, s valóban. Stresszt mutat a tesztelés, mégpedig testi stresszt. Három éves korában találjuk az eredetét, ám nem jut eszébe semmi.

eset-kislany2Sokat gondol a halálra, gyakran gyötri halálfélelm, nehezen tudja leküzdeni. Nem gyerek, már harminc fölött van.

A zavaró érzések keresése során 10 éves korához érkezünk.

- Éppen tíz éves voltam, amikor a nagymamám meghalt. Kórházban volt, én nem tudtam, hogy olyan nagyon beteg, egészen váratlanul ért a halála!

Feldolgozatlan érzései: a szomorúság, a gyász, a veszteség, a tehetetlenség. Felodjuk. Más érzés jelenik meg, mégpedig a bűntudat. Vajon miért?

eset-fiuesahTermetes férfi, aki már harminc fölött van. Azért jött, mert már évek óta egyre feszültebbnek érzi magát. Mindig szomorú, nem tud örülni és mostanában már nagyon ideges is. Arcán szorongás, beszéd közben könny futja el a szemét.

Türelmetlen, édesanyjával és az élettársával is egyre többet veszekszik. Mostmár attól fél, hogy  tönkre megy a kapcsolata . Édesanyját nagyon szereti. Azért is különösen fontos neki, mert édesapját hamar elvesztette. Sajnos öngyilkos lett, amikor ő 15 éves volt.

eset-kislany1Már elmúlt harminc éves, férjnél van. Évek óta sokat foglalkoztatja a halál, pontosabban attól  fél hogy elveszítheti szeretteit, különösen szüleit. Nem, nincs oka rá, hiszen nincsen komolyabb betegségük.

Mégis. Nem tud úgy lefeküdni, hogy föl ne hívja őket.

-Ez már kényszer!- mondja szomorúan - Nem értem miért van ez.

eset-aludnikellMár több zavaró érzést feloldottunk a fiatal férfival. Most újabb kérdést vetett fel:

-Nehezen tudok elaludni amióta csak emlékszem. Enyhe altatót is szedek egy ideje, és éjszaka füldugó is kell, mert túl könnyen felébredek. Lehet, hogy az alvást is zavarja valami régi stressz?

eset-vetitesA munkahelyen vitatkoztak. Az 55 éves gyakorlott asszony hiába magyarázott, hiába érvelt, nem sikerült elfogadtatni álláspontját. Nagyon felidegesítette magát. Azóta is nyugtalanítja az eset, mindig ideges lesz, ha rágondol.

Megvizsgáljuk, hogy milyen érzések kavarognak benne az eseményre gondolva: a harag, a tehetetlenség és a szégyen. Feloldjuk ezeket az érzéseket. Ezután újabb stressz bukkan elő - ez  Ilonka 15 éves korából származik, az iskolával függ össze, pontosabban egy tanárral.

eset-terHa magasban van bizonytalannak érzi magát, nem néz ki, ha csak lehet!

A tériszony enyhébb esete egy fiatal nőnél. Keressük, hogy mi okoz stresszt. A mélység nem probléma, a távolság igen, gyengeséget eredményez. Honnan ered? 15 éves korba kerülünk, a gimnáziumról van szó. Jó tanuló volt, nincsenek rossz emlékei. Jaj, egy azért van. A boiológia tanár, aki valamiért nem szerette őt.

Copyright 2010 Orvoscoaching Powered by ICD 2000