OrvosCoaching

eset-tengerAz óceán partján álltunk. Mindenki csak állt a homokon és megbűvölten nézte a hullámokat. Nagyon erős hullámverés volt, és bár jó úszó vagyok, fürdésre  nem gondoltam, ahogy senki más.  A víz messze futott a parton, a gyerekek szaladgáltak a hullámok elől. Nagyon szeretem a tengert, a víz moraját és erejét. Néztem a mélybe visszahúzódó hullámokat, ahogy fortyogtak, kavicsokat kavargatva. Néhány lépést előre léptem, és visszafordultam. Ekkor egy hullám a combomig szaladt és feldöntött. Feltérdeltem, de mire felálltam volna a következő hullám már átcsapott a fejem felett és ellenállhatatlan erővel húzott magával.

Nem volt időm megijedni, mert a karomat szinte azonnal elkapta valaki, aztánmég néhány hullám és már a parton álltunk.  Az életmentő volt, aki segített. Nagyon gyorsan zajlott, nem nyeltem vizet, nem fuldokoltam, közben mindig tudtam levegőt venni, mégis nyomasztó élmény volt. Mindez három éve történt.

Rossz emlék volt, nem szerettem rágondolni. A coaching során mint kissé zavaró emléken kezdtünk dolgozni. Akkor áthullámzott rajtam a pánik valódi érzése. Nagyon csodálkoztam, mert ilyet még soha nem éreztem. Kerestük, mitől ilyen intenzív ez az élmény és találtunk valamit. Testi stressz volt a dolgok mélyén. Valamikor tizennégy éves koromban nagyon akartam nyerni egy úszóversenyen. Úgy döntöttem, hogy gyorsúszásban úszom. Mivel még nem tudtam jól venni a levegőt, szinte nem is vettem a huszonöt méteres távon. Győztem, ezért ez nem volt rossz emlék inkább büszke voltam rá, de a testem nem. A testem szenvedett, és amikor hasonló helyzetbe került, "felébredt" ez az élmény. Ettől a coaching során végleg megszabadultam.

Gyakran találkozunk azzal a jelenséggel, hogy nem érzelmi, hanem testi stressz rögzült az érzelmi agyban, ez okozza a  zavart, a félelmeket, a gátlásokat. Sportolóknál különösen gyakori, hogy  a testi túlterhelés, a sérülés nyomokat hagy.  Ilyen testi stressz lehet még a légszomj, a fájdalom, a mérgezés (alkohol stb.), hideg, meleg  és még sorolhatnám. Ha valami zavar bennünket a tevékenységünkben, nyomaszt gondolatainkban,  ha nem tudjuk megtenni azt ami másoknak természetes, akkor könnyen lehet, hogy nem lelki megterhelések, hanem testi stresszhatások bújnak meg a zavaró érzések mögött. Testünk megőrzi a vele történteket, még ha mi nem is emlékszünk rá, vagy rágondolva közvetlenül nem is jelent rossz élményt.

A wingwave coachinggal ez is könnyen azonosítható, és gyorsan feloldható!

Copyright 2010 Orvoscoaching Powered by ICD 2000