OrvosCoaching

Corporate - Profiler.de
Innováció és kommunikáció

Gyors coaching wingwawe-vel a Höhenblick nevü belgyógyászati és orthopédiai rehabilitációs klinikán Baden-Badenben:

Rövid értékelés
A paciens
•    alvása meglepően gyorsan megjavul
•    személyiségének erősségei újra aktiválódnak és stabilizálódnak
•    önállósága megnövekszik
•    megoldásokat fedez fel, kiegyensúlyozottsága és világos meglátása keletkezik
•    megkönnyebbülése és megváltozása azonnal érzékelhető
•    újabb személyiség-jegyeket fedez fel
•    krízisekkel szembeni tűrőképessége megnövekszik.
•    Az eljárás könnyen alkalmazható.


Gyors coaching egy rehabilitációs klinikán
Prevenció: “Munkám jövője”


K.O. úr (53) kutatóintézeti igazgató, testes ember. Heti 60 órás munkaideje ellenére elégedett munkájával, munkakörével. Nemrégiben porckorongsérvet kapott, és gyakran szédül. Felesége szerint legjobb úton van a kiégés felé. Badarság, mondja, kiégésre nem is gondolok, hiszen szeretem munkámat! Semmin sem változtatok!” nevetgél K.O. úr kényszeredetten. “Nem is kell” bólintok, “de hogyan alszik?” kérdezem “Na igen…”


Kliensem esete jellegzetes a 2010-ben megjelent “Munka minősége“ című tanulmány szerint, amit a német szövetségi központi Statisztikai Hivatal készíttetett. E szerint minden tízedik vezető állású alkalmazott, különösen az 55 év fölötti férfiak, hetente több mint 48 órát dolgoznak.
Ennyit a statisztikáról.


A fenti tanulmány persze nem szól a következményekről: betegünk túlsúlyáról, kimerültségének jeleiről, álmatlanságáról és félelmeiről, hogy korára és megingott egészégére hivatkozva állását elvesztheti. Ha lenne bátorsága problémáiról beszélni, vagy szánna időt az említett tanulmány elolvasására, akkor rájönne, hogy állapota sohasem volt olyan jellegzetes, mint manapság. Büszkesége megakadályozza a kitárulkozásban, olvasásra pedig nem kerít időt.


Porckorongsérve miatt négy hetet töltött a klinikán és negyed évre kiesett a munkából. Beszédbe elegyedtünk, mivel a baden-badeni belgyógyászati rehabilitációs klinika paciense, ahol az innovációs Prevenciós projekt:„Munkám jövője. Páciensek gyors Profil-coachingja“ keretében, mint coach kezelem.
Elmeséli; hogy le kell fogynia, életét meg kell változtatnia, ezt is kellene, meg azt is kellene – közben zordul néz rám –, de igazán allergiás erre a sok „kell”-re.
„Értem, …” bólintok. Aztán mesél a vállalati bosszúságokról, az állandó versengésből adódó nyomásról, mindig gyorsabbnak lenni, mint a többiek… az állandó innovációs-kényszerről, ami mind a kutatóintézet alkalmazottainak, mind a megbízóknak, de főleg saját magának állandóan csak stresszt jelent.
K.O. úr jellegzetes „workaholic”-nak, munkamániásnak tartja magát. Szerinte ezzel nincs semmi baja. Több más férfi betegem is így vélekedik erről. Csak ne lennének néha azok az apró egészségi panaszok…


Éppen ez volt az egyik oka annak hogy rehabilitációs kísérleti-projektünket megindítottuk 2009. szeptemberében. Álmatlanság, szédülés, fájdalmak a kiégés előfutárai illetve következményei lehetnek. Az idegrendszert befolyásoló gyors módszerek, mint például a wingwave, gyorsan és tartósan hatnak ilyen szimptómákra. Tudni akartuk, vajon minden esetben? Milyen diagnózisoknál?
Közel 200 coaching után, 2010. decemberében, már többet tudunk.
Nagyon izgalmas volt, és az is maradt.


Közel kétszáz beteget kezeltünk a gyors coachinggal a Höhenblick belgyógyászati és ortopédiai klinikán. Legkisebb közös nevezőként tapasztaltuk betegeink alvásának meglepően gyors javulását. Minden stressz-kezelés alfája és omegája az alávs, mert a szó legszorosabb értelmében a „kialvással” tér vissza betegeink probléma-megoldási képessége, hiszen alvás közben újulnak meg a sejtek. Ez az egyik dolog.
A másik, hogy igazolódtak a következő feltevések: ha a „tényleges” stressz kiváltó tényezők izom-teszttel megállapíthatók és wingwave coachinggal feloldhatók, akkor ennek közvetlen és közvetett hatása van az életérzésre, a munkakedvre és az egészségre. A „csőlátás” feloldódik, ismét szabaddá válik a tevékenység és az alkotókészség, a kreativitás, kortól, nemtől, beosztástól függetlenül és minden foglalkozási ágban.


Munkámat lényegesen megkönnyítette, hogy vezető coach létemre a munkában töltött mindennapokat ismerem, és pácienseim nyelvén beszélek. A rövid ideig tartó kezelések különösen hasznosak rövid klinikai tartózkodások esetében. Már két óra elegendő érzelmi stressz és gátlások feloldására. A testi és szellemi pihenés után a további orvosi, kezelési javaslatok és öngyógyító módszerek könnyebben és gyorsabban hatnak, legyen szó akár munkahelyi konfliktusokról vagy fóbiákról, akár a jövőtől való félelemről, a pszichológiában forradalminak számító neuroplasztikus módszerek segítenek ismét „teljessé” válni.


Sikerünk titka az együttműködés. Pácienseink érdekében elkerültük az elvek állóháborúját. A Höhenblick rehabilitációs központ kiváló csapata is segít a testet és lelket összetartó munkájával.
A projekt kiértékelése túltett minden elváráson: pacienseink 97 %-a a módszert „nagyon hasznos”-nak vagy legalább is „hasznos”-nak minősítette. „Most lazább lettem, oldottabb vagyok” állították leggyakrabban pácienseink nemre való tekintet nélkül. Közérzetük már két óra után 9 ponttal megjavult egy 12-es skálán. Nagyon örülünk ennek!

További eredmények:


A szkeptikusok is elfogadták módszerünket


Az alkalmazott rövididejű módszereket mind férfi pácienseink mind a megrögzött szkeptikusok meglepően készségesen fogadták. Ennek okait abban látjuk, hogy
-  a természettudományos alapok könnyen beláthatók
-  az izom-teszt meglepő és felkelti az érdeklődést
-  lelki kitárulkozásra nem kerül sor
-  semmi újat nem kell megtanulni, mert az agykutatásból eredő gyakorlati tanácsok könnyen alkalmazhatók

Foglalkozási tehertételek
Néha csak  az agy „érzelmi tárolójában” őrzött egyszeri esetről van szó, ami aztán a különböző helyzetekben következményekben gazdag stresszt okoz. Ebből adódóan nagyon sokrétűek a egyéni témák, gondok. Üzlettársakkal, munkatársakkal, vezetőkkel adódó konfliktusokat eredményesen szüntettük meg, hasonlóan kezeltünk régóta fennálló teljesítmény-nyomásokat is, első helyen a különösen megterhelő ítéletet: „legyen már egyszer kreativ!”
A coaching segítségével sikerül az önértékelés-kríziseket, a felmondástól, a munka elvesztésétől való félelmeket és az abból adódó szociális hanyatlás fenyegetettséget újra értelmezni és azokkal helyesen bánni.
A személyi adottságokra épülő coaching, amit 2009. novembere óta a coaching minden első órájában alkalmazunk, azonnal hitelesen aktiválja a paciensek probléma megoldási képességeit adottságaik alapján.


További témakörökre vonatkozó eredményeink:
Egészség- és önirányítás
Különösen a terápia-ellenes páciensek értékelik nagyra az agykutatásból eredő tanácsokat, amikkel a személyiségértékelést és a teljesítményfokozást lehet befolyásolni.
Szenvedélybetegek hozzátartozói
Bill Clinton írta biográfiájában, hogy „az élet egy alkoholistával nem mindig rossz”. Az alkoholizmus azonban kihat a hozzátartozókra, különösen a gyerekekre. Az emlékekből adódódó stresszt fel lehet oldani, és ez új látásmódra ad lehetőséget.
Orvosi leletek
Adipositás, függőségek, fájdalmak, valamint további panaszok, azok érzékelése és feldolgozása megváltoztak az önjutalmazás illetve fájdalomcentrum visszafejlesztése következtében.
Fóbiák
A wingwawe-módszerrel összekötött gyors coaching különösen alkalmas fóbiák leküzdésére. Tériszonyból, utazástól, autóközlekedéstől, repüléstől, mélységtől való iszonyokból és egyéb, a szakmai, hivatali életet befolyásoló mini-fóbiákból sikerült pácienseinket tartósan kigyógyítani.


A projektek állapota
2010. januárja óta a „profil-coaching foglalkozási megterhelések esetén” szerves része lett a Höhenblick-rehabilitációs programnak.
Május óta rendelkezésre áll a „© Coaching-ambulanz. Jobbá válni” a vezetők, marketing-gel és kommunikáció-val foglalkozó magánbetegek részére is -
2011. óta vállalatoknak házon belül, illetve Stuttgartban és Baden-Badenben a következő két új projektet kínáljuk:
Burnout-prevenció. Jól felkészítve.         Erősen leterhelt managereknek
Adipositas-prevenció. Inkább könnyen élj.     Metabolikus szindrómában szenvedőknek.

A szisztematikus profil-coaching a wingwawe módszert alkalmazza. Ez meglepően gyors és tartós hatású módszer stressz és gátlások feloldására. A wingwawe az EMDR-en (Eye Movement Desensitization Reprocessing) alapul. Müködési elve:
1.    Valamit markolni
Az úgynevezett izom-teszt-tel megtaláljuk a stressz tényleges okozóit. 2010. májusa óta ebben a témában folytat kutatást Német Sportfőiskola, Kölnben.
2.    Oldottnak lenni
A gátlásokat, stresszt, félelmeket éber REM-fázisokkal oldjuk fel. Ennek hatását 2006. óta követik figyelemmel a „Lámpaláz”-zal kapcsolatos hosszú lejáratú kutatás keretében a hannoveri Orvosi Egyetemen.
3.    „Már jól vagyok”
Egyéni erősségeket élesztünk újra és stabilizálunk a REM-segítségével.

 


Lucie Neumann társadalomtudományi egyetemet végzett és 20 éve kommunikációs ágazatban, mint tanácsadó és coach dolgozik. 1999. óta az agykutatás áll munkálkodásának központjában. 2004-ben, mint wingwawe-coach az elsők között végzett a hamburgi Besser-Siegmund-Intézetben. Azóta profilerként, stratégiai és bussiness-coach-ként dolgozik, valamint különböző megelőző programok, ezek között a „Gyors coaching betegek számára”, elindítója.

Copyright 2010 Orvoscoaching Powered by ICD 2000