OrvosCoaching

A legtöbb munkahelyi megbetegedés egyetlen forrásból fakad: a stresszből. Nem véletlen, hogy a stresszt a 21. századi „fekete halálnak” is nevezik.
A munkahelyi megbetegedések legfőbb kiváltó oka a stressz, a 21. századi „fekete halál” – olvasható egy friss jelentésben, melyet internetes oldalán a brit Mail Online is közölt. Az eddig is köztudott volt, hogy a stressz számos egyészségügyi problémát idézhet elő, például hátfájást, gerincbántalmat, látásromlást, egyéb – örökölt vagy időközben kialakuló – tényezőkkel társulva pedig alattomosabb betegségek kialakulásához is vezethet, mint a stroke, a szívroham vagy a rák – többek között erre is kitért a brit Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) témában végzett felmérése.
A gazdasági válság miatt a dolgozókra nehezedő lelki nyomás – félelem a munkanélküliségtől, esetleg az új cégvezetéstől és a megváltozott munkakörülményektől – és fizikai megterhelés – túlóra, pluszmunka, mások feladatának átvállalása – állandó stresszfaktor – mondta Jill Miller, a CIPD munkatársa.

Egy közelmúltban megjelent, témába vágó könyv (The Science of Occupational Health) szerzője, Cary Cooper hangsúlyozta: a stressz jótékony hatással lehet a dolgozóra, ha az izgalom doppingolja, motiválja az embert. Attól kezdve, hogy a stressz folyamatos lelki nyomást jelent, már teher, visszahúzó erő, sőt az egészségre is káros hatással lehet – gondoljunk csak arra, hogy a stressz miatt, vagy annak levezetéseképp sokan a megszokottnál többet dohányoznak vagy esznek.
A CIPD felméréséből kiderült, hogy egy átlagos dolgozó minden évben 7,7 napot hiányzik a munkából betegség miatt. A legtipikusabb és legáltalánosabb megbetegedés a megfázás, gyomorpanasz, fejfájás, esetleg ennek erősebb válfaja, a migrén. A közszférában dolgozók két nappal többet, átlagosan évi 9,1 napot, míg a magánszektorban dolgozók átlagosan 7,1 napot töltenek otthon betegség miatt.

Forrás:hvg.hu

Copyright 2010 Orvoscoaching Powered by ICD 2000