OrvosCoaching

Mi a wingwave coaching?

(Rövid összefoglaló)

Az eljárás alapja az agyunknak az a mechanizmusa amely a negatív élményeket tudat alatt tárolja és hasonló helyzet észlelése esetén azonnal vészjelzést ad, mindezt anélkül, hogy id?igényes módon riasztaná tudatunkat. Ez a mechanizmus gyakran megvédi az embert, illetve támogatja az életben maradását. (Veszélyhelyzetben így villámgyorsan vagyunk képesek reagálni.)

Annak érdekében, hogy fájdalmas élményeink ne kínozzanak bennünket egy életen át, a természet kialakított egy "gyógyulási" folyamatot: az embernél kialakult a Rapid Eye Movement, vagyis a REM, Ez a természetes feldolgozási folyamat éjszaka zajlik le az agyban. Az öt hat REM fázis során az agy ugyanis még egyszer "megálmodja" a nap során átélt élményeket, ráadásul a valóságos helyzettel megegyező intenzitással. Minden egyes kellemetlen emlék (mint félelem, szomorúság, düh, szégyenérzet), amely nyomot hagyott "érzelmi agyunkban", újra megjelenik álmunkban. Ebben a pillanatban a jobb agyféltekénk , a képhez tartozó érzelmek tárhelye, magas idegi aktivitást mutat. A bal agyfélteke ezalatt nyugodt marad. Ilyenkor szemünk gyors ütemben ide oda mozog.

Ez a jelenség - a REM fázis - gondoskodik  arról, hogy mindkét agyfélteke aktivizálódjon. Ez egyidejűleg jelenti a gondolkozó-agy élénkítését és az érzelmi-agy megnyugtatását: eltűnik a fájdalom, a szégyenérzet a szomorúság.

 

Számos esetben előfordul azonban, hogy ez a feldolgozási sorozat sikertelen marad. Ebben a folyamatban az emberi agy limbikus rendszere fontos szerepet játszik, mivel ott landol minden beérkező információ és érzelmi élmény- mégpedig a hippokampusz területén. Manfred Spitzer agykutató a hippokampuszt egy e-mail-szervezhez hasonlította: a bejövő ingerek ott "parkolnak", ameddig a "számítógép" a kortex, vagyis a gondolkodó- agy "letölti" azokat.

Ennek során a letöltési skálán sorban megjelennek a "letöltési kockák", majd  az ingerek sikeresen "letöltődnek" a szerverről. Megtörténhet, hogy olyan nagy mennyiségű adat érkezik a szerverre, hogy  a letöltés egy ponton megreked, a folyamat stagnál, az inger a "szerveren" marad. A nagyagy számára egy megrázó élmény ugyanilyen adatmennyiséget jelent, így megállhat a "letöltődés", a feldolgozás, hiszen túl komplex és megterhelő a feladat. Az élmény a limbikus rendszerben megragad a hippokampusz szintjén, és hosszabb időre beágyazódik a rövidtávú memóriába, intenzív érzelmi hatásaival előtérben.  A feldolgozatlan események, mint a  belénk áll tüske irritálnak bennünket és mi sokszor azt sem tudjuk, hogy hol vannak, és mikor szúrnak meg újra, valamilyen hasonló helyzet során. Az agykutatás során a korszerű képalkotó vizsgálatok bizonyították, hogy agyunk nem tesz különbséget a fizikai és lelki eredetű "fájdalom" között. A testet ért fájdalmas, vagy veszélyeztető hatások (fulladás, szédülés, sérülés, mérgezés, toxikus mámor stb.) is feldolgozatlan stresszhatásként rögzülhetnek.

A zavaró érzelmi hatású élmények pontos meghatározására a kineziologiai O-gyűrű tesztet használjuk a folyamat során, mivel ez tudományos tanulmányok alapján különösen megbízhatóanak bizonyult. A tesztalany gyűrűt formál az ujjaiból, melyet a coach megpróbál szétnyitni. Ha az ügyfél valamilyen stresszt okozó élményre gondol, a gyűrűt könnyen szét lehet nyitni, az ujjak egyszerűen szétnyílnak. Ha kellemes emléket, illetve fantáziát idéz fel, a gyűrű megmarad. Ily módon pontosan azonosíthatók mind a gyengítő, mind az erősítő emlékek, képek vagy érzelmek, és el tudjuk különíteni, hogy testi vagy lelki stressz áll-e a háttérben. A tesztet használjuk még  a kezelés után a siker kimutatására is.

A wingwawe intervenció során a coach integető mozdulatokat végez a kliens mindkét szeme előtt, úgy, hogy az alváshoz hasonlóan ide-oda mozogjon a tekintete. Tehát éber állapotban, külső beavatkozás segítségével zajlik le a REM fázis. A hatás megegyezik az eredetivel. Füstként szállnak el a kellmetlen zavaró emlékek! E speciális coaching elnevezésében a "wing"  a pillangóhatás-elméletre utal, hiszen a folyamat során az agyban rögzült stressz-élmények megváltoztatása nagy változásokat eredményezhet a személy további életében, tevékenységében, sikerességében!

 

Bővebben

 

Copyright 2010 Orvoscoaching Powered by ICD 2000